czwartek, 9 grudnia 2010

Jabłecznik

Przesyłam przepis na placek z jabłkami. Składniki: 50 dag rozmrożonego ciasta francuskiego, 2 łyżki drobniutko pokruszonych biszkoptów, 2 łyżki masła, 3 jabłka obrane i pokrojone w cienkie cząstki, ćwiartka szklanki cukru, szczypta soli, 10 dag bardzo tłustego kremowego białego sera( najlepszy będzie mascarpone, ale może także być kremowy serek tosca).     Sposób przygotowania: rozwałkować ciasto i ułożyć je w formie wyścielonej pergaminem.Ciasto gęsto nakłuć widelcem i posypać pokruszonymi biszkoptami. Zrumienić masło, polać nim jabłka, dodać cukier, wymieszać. Owoce rozłożyć na cieście. Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza i piec 40 minut. Potem poukładać na jabłkach malutkie porcje kremowego serka i piec jeszcze 5-10 minut. Podawać na ciepło. Do szarlotki można dodać lody lub ciepły sos waniliowy. Smacznego!

Ania z Polski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Redakcja nie odpowiada za treść komentarzy.